Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Съзидателната визуализация

Четвъртък, 15 Юни 2017 / На предела
267
  • Martin Reisch, Unsplash.com

Както утвърждението, така и визуализацията е мощно средство  за преобразяване на нашата действителност

 

Успешното практикуване на визуализация, което изисква от практика (човек практикуващ) да усвои пет основни ключови момента, за да достогне до успешната й реализация.

Но преди това, няколко думи за визуалнизацията.

Тя е състояние на съзнанието, което практикуваме  ежедневно. Спомените, представите, мечтите са вид визуализация. Ако приемем, че човек визуализира желанията и страховете си на 100%, съзнателно или несъзнателно. За съжаление той използва мощта на визуализацията в 70% от случаите през страховете и притесненията, т.е отрицателно и едва в 30% от случаите през мечтите и желанията, т.е. положително. В подкрепа на самия него и неговото съществуване.

Може би сте се питали: „Нали мечтая за едни по-добри дни, защо не се случват?“.

Ето защо: има разлика между съзидателнатa визуализация и мечтанието!

Илюзията оставя във вас впечатление за далечност на това, което желаете да придобиете. Възприемате го като нещо нереално. Това е мечтание. Не е лошо да се мечтае, но мечтите нямат силата да преобразят живота. Освен ако не ги превърнете в осъзнато намерение.

Приемете себе си такъв(а) какъвто сте. Приемете, че в 70% от случаите съботирате себе си визуализирайки отрицателно. Останете за миг с мислите си и ще осъзнаете, че голяма част от тях са деструктивни.

 

Първият ключ:

 

Осъзнайте, че използваният от вас мисловен модел е неефктивен. Заживейте с  намерението да създадете нов мисловен модел.

Създавайки усещането „Аз искам промяната“, вие посявате семето на бъдещият си успех. Всичко, което е нужно е да искате някаква положителна промяна за себе си, в която и да е сфера на вашия живот.

 

Вторият ключ:

 

Изберете сфера на вашия живот, която искате да претворите.

Докато четете тази статия, може би в съзнанието ви изплува желанието, идеята която искате да видете реализирана. Или пък още не. Тогава си дайте минутка и помислете за ЕДНО съкровенно желание.

 

Третият ключ:

 

Погледнете на вашето  желание от първо лице единствено число.  Влезте в желаната реалност като главният герой сте самите вие. Огледайте се и избройте мислено всичко, което виждате като: цветове, предмети, материи, мирис, допир и т.н. Колкото повече изброявате, толкова повече ще създавате.

 

Четвъртият ключ:

 

Намерите положителното чувството, което желаната реалност ви носи.

Чувството е това, което привлича желаното към вас. Биомеханиката ни разкрива, че мозъкът не прави разлика между реалност и спомен, между ярката визуализация и реалността. Едни и същи неврони се активират, когато гледаме нещо и когато си го припомняме или представяме. Мозъкът приема това, което изживяваме емоционално като факт.

Извикайте в себе си всички положителни усещания, свързани с желаната реалност, която създавате. Нещата, които създадохте, какви положителни усещания ви носят? Почувствайте ги. Изживеете желаната реалност, като неуспорим факт.  Създайте възможно най-ярка и реалистична картина. Насладете й се. Изпитайте я.

 

Петият ключ:


Визуализарайте забавлявайки се. Помислете за себе си като творец, магьосник, художник, сценарист, строител и т.н. на желанието си. Дайте воля на въображението си и се насладете на това, което правите.

Вече имате в ръцете си петте основни ключа за практикуване на съзидателната визуалиция.

Използвайте ги.

Колкото повече практикувате, толкова повече усещането за случване ще е налице. Вземете реалността в собствените си ръце.

Започнете от днес.

 

Какво може да ви саботира?

 

За  да се превърне желаната от вас реалност  в ясен и осезаем образ, в устойчива реалност и желаното да стане факт, избягвайте следните грешки:

- Използването на отрицания в желанието. Винаги визуализирате креативно и положително. Думата „не” в никакъв случай не бива да съществува в мислите ви. Нека направим едно съвсем просто упражнение. Затворете очи и се опитайте да “не” си представяте розов слон. Резултата в 89% от случаите е да си представите розов слон. Същото важи и когато си представяте, че “нямате” проблеми или “не” сте нещастни или вече “не” сте болни и т.н.

- Непостоянството. Създайте си навика да визуализирате съзнателно. Процеса съзидателна визуализация ще създаде промяна в самите вас, но изисква време и постоянство. Помнете, че когато отлагате или се отказвате, всъщност саботирате самите себе си. Визуализирайте сутрин и вечер, всеки ден.

- Неяснотата. Визуализацията работи само тогава, когато имате ясна представа какво точно искате и към какво се стремите. Да си представите успешния край на всяко свое начинание, да виждате себе си надарен с най-добрите и положителни черти, които някога сте си представял.

- Страхът. Когато визуализирате - бъдете смели! Винаги си представяйте резултата умножен по десет. Идеята е да започнете да мисли неограничено и да премахнете собствените си ограничения.

При правилно практикуване на съзидателна визуализация ще започнете да разширявате зоната си на комфорт, ще започнете да чувствате себе си по-свободни и уверени. Ще започнете да действате съобразно новата роля, която сам си избрахте и да привличате хора, обстоятелства и събития, които ви доближат до реализиране на желаното. Така постепенно ще сътворите съдбата си и визуализираното ще се превърне в действителност.

 

Автор: Павлина Стоянова, психолог

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

визуализация, цели, намерения, мисли

StreetBoard

"Гугъл" предупреди за нов вирус

Четвъртък, 04 Май 2017 / Общество
Вирусът се разпространява чрез имейл, който моли потребителите да кликнат на линк към Google Docs   Нова атака застрашава потребителите на Gmail, предупредиха от компанията Alphabet. Вирусът се разпространява чрез имейл, който моли потребителите да кликнат на линк към Google Docs &ndas [...]

Парад или парадиране

Събота, 18 Юни 2016 / Общество
9 години гей шествия и анти-гей шествия  сблъскват едни и същи послания в центъра на София без видим резултат     Винаги съм смятала, че всеки има право да е такъв, какъвто иска, и да вярва в каквото иска, стига да не пречи на другите. Доколкото знам, това е и определен [...]