Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Изключете известията

Сряда, 07 Юни 2017 / Към себе си
168
  • picjumbo.com

Освободете се от онлайн веригите

 

 

Много се оплакваме от разсейването от цифровите технологии и с право. Ако прекарвате прекалено много време в безсмислени имейли и още повече в социалните мрежи, рискувате да спрете да общувате.

 

Изследване, публикувано преди време в сп. Computers in Human Behavior, разкри, че хората вече са толкова пристрастени към своите мобилни телефони, че изпитват истински ужас, когато забравят устройството вкъщи или останат без батерия, която да ги свързва с останалите. Това състояние си има име - номофобия (no-mobile-phone phobia) и е психическо разстройство, подобно на анорексията или страха от височини. Хората буквално изпадат в паника, когато са далеч от телефона си, тъй като нямат възможност да сърфират онлайн. 

Откакто използваме смартфони, така сме се пристрастили към бързата връзка със света около нас и удобствата да носим всичко това в джоба си, че липсата на телефона може да ни разболее. Буквално. Ако преди 10 години от това разстройство са страдали около 10% от хората, днес пристрастяването към мобилните устройства засяга над 80% от децата и младите хора. 

 

Така че, изключете проклетите известия, най-вече имейли, социални мрежи, приложенията, които не използвате. Всичко онова което може да отнеме вниманието ви от реалността, от общуването наживо.

Може да се измъчвате от любопитство, но не забравяйте, че вие поставяте правилата на онлайн присъствието ви.  Направете така, че служебните срещи да бъдат с физическо присъствие, а не виртуално.

Доказано е, че интернет пространството е полезно, но като всяко нещо трябва да има мярка. Ако не успявате да се контролирате, ще трябва да потърсите мнението на специалист.

Разберете, че контролът е ваши ръце, вие определяте, кога да сте в чата и кога не.

Няма нищо по-добро от това да кажете добра дума в очите на човек и да видите реакцията му, вместо да я напишете в чата и да получите фалшив емотикон-усмивка.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

онлайн мания, обсебване, общуване

Street of Art

България за втори път е на финал на Евровизия

Петък, 13 Май 2016 / Под прожектора
  Поли Генова ще пее 8-ма на големия финал в събота   Българката Поли Генова, която успешно премина през полуфиналите на международния песенен конкурс Евровизия 2016, ще пее в шведската столица в събота под №8 от 26 участници във финала. Снощи Поли вдигна публиката на крака с изп [...]

Гаф на финала на Оскарите

Понеделник, 27 Февуари 2017 / Под прожектора
Мюзикълът „Ла ла ленд“ е големият победител с 6 статуетки, но най-добър филм е "Лунна светлина"   Драмата на Бари Дженкинс „Лунна светлина” („Moonlight”) спечели наградата „Оскар” за най-добър филм на Американската академия за киноизкуство [...]