Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Вдъхновяващото лидерство започва със "Защо"

Понеделник, 12 Септември 2016 / Кариера
128
  • pixabay.com
Защо някои мениджъри могат да вдъхновяват, а други - не
 
 
През 2009г. Саймън Сайнек (+Simon Sinek) разви модел за вдъхновяващо лидерство, наричан "златният кръг на лидерството". Той твърди, че в тази схема се крие отговорът на въпроса защо някои организации и някои лидери са способни да вдъхновяват, а други - не. 
Причината е, че вдъхновяващите лидери са способни да споделят ценностите и мотивите си, да общуват с другите за каузи и идеи. 
 
Започваме със Защо? - това е големият ни мотиватор - мисията, стратегическата цел, каузата.
Продължаваме с Как? - това е процесът, начинът, по който правим нещата.
Завършваме с Какво? - това е конкретният резултат, конкретното действие.

Всички правят неща, и мнозина ги правят добре, но вдъхновяващите лидери знаят и показват защо изобщо са се заели да ги правят. Няма значение дали е търговски продукт, политическа идея, обществено явление - те трябва да са с кауза, в тях трябва да са вложени много повече неща от технологии, време или пари. Когато Мартин Лутер Кинг казал "Аз вярвам", стотици хиляди последвали неговите мирни походи - и те не са го правили само заради лидера - те са го правили заради себе си, защото са споделяли каузата му, защото са вярвали, че това е тяхна кауза и че е добра кауза.

- - - - - - -
Книгата на Сайнек се нарича Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action. Представена накратко (само в 16 страници): тук.
 
Текстът е от блога на автора. 
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

лидери, лидерство, организации, Саймън Сайнек

StreetBoard

Закъснял бейби бум в Китай

Понеделник, 23 Януари 2017 / Общество
Половината от новородените са в семейства с едно дете   През 2016 г. в Китай са родени най-голям брой деца от началото на века, след като в началото на миналата година държавата отмени забраната за раждане на повече от едно дете. В резултат от това страната в страната са родени 17, 86 [...]

Забраняват прахосмукачките с мощност над 900 вата

Четвъртък, 17 Август 2017 / Общество
Европа въвежда постепенно законова рамка за домакинските уреди   От 1 септември тази година влиза в сила директива на ЕС, според която се забранява продажбата на прахосмукачки с мощност над 900 вата и шум над 80 децибела. Новите разпоредби няма да важат за търговци и дистрибутори, раз [...]