Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив

Понеделник, 16 Януари 2017 / Общество
129
  • investor.bg

Иван Тотев е обвиняем във връзка със строителството на новия зоопарк в Града под тепетата

 

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев. Магистратите приеха, че са налице достатъчно основания да се счита, че служебното положение на Тотев ще възпрепятства разследването. Решението ще бъде обжалвано, а делото е насрочено за 24 януари в Апелативния съд в града под тепетата.

Кметът на Пловдив е обвиняем за престъпление по служба във връзка със строителството на новия зоопарк в града, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лв.

По-рано през деня адвокатът на Тотев Красимир Елдъров заяви по време на заседанието, че процесът цели единствено да отстрани от длъжност градоначалника.

„Всички нарушения, които се изброяват, Тотев сам ли ги е извършил? Този 1 милион лева в неговия джоб ли са отишли? Прокурорската теза се изгражда не толкова на факти, а по-скоро на умозаключения. Не е разпитан най-важният според обвинението свидетел по делото - зам.кметът по общинска собственост Димитър Кацарски. Не е нужно заради разпитите на свидетелите кметът на Пловдив да бъде отстранен от длъжност", каза в съдебната зала Елдъров, цитиран DarikNews.  

Според прокуратурата не е възможно кметът да не е бил наясно, че процедурата по изграждане на зоокъта в Пловдив е извършена в нарушение на Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията.

"Производството не е самоцелно и не е отделен случай. Винаги, когато има длъжностно лице, което е извършило престъпление във връзка със службата и има опасност да повлияе на разследването, се иска отстраняването му от длъжност", каза прокурор Димитър Петров.

За да изразят подкрепа за Иван Тотев, в съдебната зала дойдоха районните кметове на града, зам.-кметове, общински съветници и депутати от ГЕРБ.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Пловдив, Иван Тотев, отстраняване, прокуратура, съд, зоопарк

StreetView

Скопие – „модерната“ история

Сряда, 28 Юни 2017 / Места
Една от най-спорните забележителности е паметникът на Александър Македонски в центъра на градския площад   Когато отидох в Скопие, бях възхитена от изграденото в последните години, без да влизам в политически и естетически спорове. Имах възможност да разгледам Математическия факултет на [...]

Призрачни места: Бъдеще в миналото

Неделя, 19 Юни 2016 / Места
  НЛО къщичките в Тайланд, в които никой не живя    В северната част на Тайван, близо до столицата Тайпей сити, в областта Сан Жи е най-известният футуристичен проект, който остана в миналото. Историята започва през 70-те години, когато голяма компания решава да изгради  [...]