Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Размирици в бежанския център в Харманли

Четвъртък, 24 Ноември 2016 / Общество
564
  • news.bg

Хората се разбунтуваха заради затварянето на центъра 

 

Сериозни размирици и напрежение имаше през деня в бежанския център в Харманли. Недоволството бе заради превантивното затваряне на центъра и въведената забрана настанените в него да напускат очертанията му, съобщи Дарик. Карантината беше наложена заради големия брой кожни инфекции и други заболявания, от които страдат живеещите в центъра. Причина за недоволството на мигрантите са и лошите условия за живот в центъра. 

В лагера има около 3000 бежанци. Около обяд 2000 от тях се вдигнаха на бунт, като започнаха да палят, чупят и да хвърлят камъни по полицията и жандармерията. Пожари в сградите и помещенията няма, но столовата, бани и тоалетни бяха изпочупени.

Около 14 ч. ситуацията беше овладяна. От МВР уведомиха, че не се е наложила употреба на сила и помощни средства. 

На мястото все още са стотици служители от жандармерията, полицията и пожарната, които са обградили лагера. Създаден е плътен кордон. Има на разположение и водно оръдие.

Пред Дарик шефът на Областната дирекция на полицията Ангел Цанков обясни, че има достатъчно полицаи, които са готови да спрат бежанците и няма да се допусне да тръгнат към града. По данни на полицаите в бунта участват около 2000 души. В лагера има 3000.

По-късно, за да преговаря с бежанците, в лагера дойде председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова. Пред нея мигрантите в лагера са се оплакали от лошите условия, в които живеят, поставили са и въпроси, свързани със злоупотреби от страна на служители на центъра с регистрационните им карти.

Пред медии на въпроса защо след като центърът е с ограничен режим от три дни, заради необходимостта хората вътре да бъдат прегледани и лекувани, лекари в лагера няма, Първанова обясни само, че тъй като официално зараза няма, няма и спешна необходимост от присъствието на медици. Така на практика Държавната агенция за бежанците признава, че затварянето на хората в центъра е, за да се успокои напрежението в града. 

По-късно вечерта напрежението в лагера отново ескалира. По информация bTV малко след 20 часа мигрантите са били разпръснати с водни оръдия и звукови гранати. Телевизията съобщава и че според непотвърдена информация срещу хората в лагера е бил използван сълзотворен газ. Чужденците са запалили огън и са направили импровизирана барикада. Появи се и информация, че полицията е била хора вътре в центъра - по стаите им. 

От МВР твърдят, че става въпрос за епизодични прояви на недоволство и ескалация на напрежението няма. На място са разположени достатъчно полицейски сили, които при необходимост да се намесят и да въдворят ред, допълват от въпрешното ведомство. 

 

 

Вижте още:

Бежанският център в Харманли е поставен под карантина

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бежанци, мигранти, Харманли, заболявания, карантина

Street of Hope

Матурите ще се провеждат на три части

Понеделник, 01 Август 2016 / В клас
Държавните зрелостни изпити на предстоящата сесия през август-септември ще се проведат на модули, съобщиха в понеделник от образователното министерство   Зрелостниците ще получават изпитния вариант на части и ще разполагат с определено време за работа върху всяка от частите. След изтича [...]

Как да отгледаме иноватори

Четвъртък, 29 Декември 2016 / Родители
Всички искаме да дадем на децата си повече, отколкото самите ние сме имали - нека не им даваме вчера, когато можем да им дадем утре   Когато говорим за умения, най-често различаваме два вида — умения от нисък порядък (четене, писане, математика) и такива от висок порядък (р [...]