Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пешеходците няма да са виновни на зебра

Петък, 13 Януари 2017 / Общество
191
  • novini.bg

Когато водачът кара с превишена скорост, или в друго нарушение, пресичащите няма да са съпричинители на инцидента 

 

Пешеходецът няма да е виновен при катастрофа на пешеходна пътека, реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Закона за движението по пътищата.

При пътнотранспортно произшествие с пешеходец на означена пътна маркировка - пешеходна пътека, когато водачът е превишил разрешената максимална скорост за движение или е нарушил друго правило от Закона за движението по пътищата, имащо отношение към произшествието, пешеходецът не се счита за съпричинител за настъпване на съответното произшествие, записаха депутатите. Последната редакция на текста беше предложена от Нели Петрова от ГЕРБ (майката на убитата на пешеходна пътека Лора), съобщи БТА.

Тя се аргументира с множеството случаи на оправдани шофьори, които са превишили скоростта, карали са с алкохол в кръвта, дрогирани или без книжка.

С това решение спорът абсолютно ли е не правото на пешеходеца, приключва в полза на пресичащите на пешеходни пътеки. Според становища на адвокатската гилдия и Върховният касационен съд, че пешеходецът също носи вина за инцидент, ако не се е огледал или не е дал знак, законът трябваше да бъде променен в съответствие с тълкуването.

Адвокатите посочиха, че по правило пешеходците са длъжни да пресичат платното само на пътеки, но законодателят не е извел правило, че те винаги имат право на предимство пред другите участници в движението, ако преминават по такива. Така се стигна до извода, че пешеходецът би имал предимство само, ако е на пътеката правомерно – тоест съобразил е скоростта и разстоянието и сигнализира на водача с ръка, че ще пресича. Тези задължения, разбира се, за записани в закона.

Парламентът реши още, че ограничаване на видимостта, както и намаляване на прозрачността на стъкла, различни от челното и стъклата на предните странични врати, се допуска само при наличие на огледала за виждане назад от двете страни на автомобила.

 

Вижте още:

Махайте и скачайте преди да пресечете за по-сигурно 

Майката на убитата Лора предлага предимството да е на пешеходеца 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пешеходци, пешеходна пътека, зебра, право, предимство

StreetInside

Децата на дъгата

Вторник, 31 Януари 2017 / На предела
  Това е третото поколение от специални деца, които са на земята, за да помогнат на човечеството да се излекува и да се развие   Децата на дъгата започнаха въплъщението си около 2000 година, въпреки че някои са родени по-рано. Това означава,че много от тях вече са в юношеските си [...]

Вдъхновяващото лидерство започва със "Защо"

Понеделник, 12 Септември 2016 / Кариера
Защо някои мениджъри могат да вдъхновяват, а други - не     През 2009г. Саймън Сайнек (+Simon Sinek) разви модел за вдъхновяващо лидерство, наричан "златният кръг на лидерството". Той твърди, че в тази схема се крие отговорът на въпроса защо някои организации и някои лидери са спо [...]