Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Отбелязваме 132 години от Съединението

Сряда, 06 Септември 2017 / Общество
121
  • novini.bg

Българите, участвали в Априлското въстание, отказват да живеят в границите на Османската империя и продължават борбата за независимост

 

На днешната дата преди 132 години е провъзгласено Съединението на Княжество България с Източна Румелия. То се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I.

Според Берлинския договор от 1878 година българската територия е разделена на Северна България и Софийска област остават в Княжество България, Южна България, под името Източна Румелия получава автономия но в рамките на империята, а Македония и Одринска Тракия остават изцяло във властта на султана. На 6 септември 1885 година Чардафон Велики и майор Данаил Николаев с отрядите си влизат в Пловдив, тогава главен град на Източна Румелия и, подкрепени от съединистките комитети в цялата област, поемат властта от генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.Два дни по-късно княз Александър I Батенберг признава Съединението въпреки съпротивата на повечето Велики сили. С този политически акт България заявява своето желание за самостоятелно и равноправно участие в модерната история на Европа.

Първата идея за съединение се заражда в мига след подписването на Берлинския договор. Населението в Южна България, нарeчeна Източна Румелия, не се е примирявало с оставането в Османската империя, още повече, че това са хората, организирали и извършили Априлското въстание.

Първият опит за обединяване на двете части на България е направен през 1880 г. е направен първи опит за съединение. Тогава обаче международната обстановка се оказва изключително неблагоприятна. Малко известен факт е, че Съединението е уредено сравнително непълно. С Топханенския акт от пролетта на 1886 г. българският княз става генерал-губернатор на Източна Румелия и това е общо-взето цялото Съединение в правната област, припомня Vesti.bg. В Берлинския договор остават много от текстовете, свързани с Източна Румелия: че тя е отделна провинция, че има отделно устройство и отделно управление.

1885 г. Борбата за пълно национално освобождение и обединение става основен стремеж на българския народ след разпокъсването на българските земи, наложено от Берлинския договор 1878 г. Общонароден идеал е пълно национално обединение, като се съединят Северна и Южна България и се освободят и присъединят Македония и Одринско, които според Берлинския договор остават под османска власт.

През втората половина на август в много селища започват вълнения и демонстрации, най-масови са в с. Голямо Конаре - днешният град Съединение, от който започва всичко.

На 2 септември в Панагюрище спонтанно е проведена протестна демонстрация, която е сигнал за масови демонстрации в редица селища на областта. В следващите дни се вдигат народните маси в много селища, дори там където няма местни комитети на БТРЦК.

На 6 септември рано сутринта, войските разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николаев и четата на Чардафон Велики влизат в Пловдив, обкръжават конака и арестуват Гаврил Кръстевич. Румелийското правителство е свалено. Провъзгласява се Съединението на Южна и Северна България. В Пловдив е образувано временно правителство начело с Георги Странски, което приема управлението на властта до пристигането на княз Александър I. Провъзгласяването на Съединението се посреща с ентусиазъм от българския народ. Навсякъде се устройват народни събрания и манифестации в негова подкрепа.

След акта на 6 септември България изпада в трудно международно положение. Османската империя започва да съсредоточава войски към българската граница. Сръбският крал Милан Обренович дава заповед за мобилизиране на сръбската армия. На 24 октомври е свикана конференция на представители на Великите сили в Цариград за уреждане на Източнорумелийския въпрос.

След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-86) Съединението получава международно признание с подписването на Българо-Турската спогодба през 1886 г.

Обединяването на Северна и Южна България има решаващо значение за по-нататъшното развитие на страната. Създава се по-голяма териториална и стопанска общност и се дава тласък на развитието на държавата. България се превръща в сериозен фактор на Балканите. Благодарение на самоотвержената и героична борба на българския народ е премахната една от най-тежките неправди на Берлинския конгрес 1878 г. и се разчиства пътят за независимото държавно съществуване на България.

 

 

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Съединение, Княжество България, Източна Румелия, история

StreetInside

Психическа защита от агресия

Понеделник, 23 Май 2016 / На предела
  Техники за отбрана от психически атаки и енергийни вампири     Много често енергията ни се разрушава от враждебната енергия на някой друг. Ако сте сигурни, че някой източва енергията ви или ви въздейства разрушително чрез агресията си, тук ще намерите няколко метода за пс [...]

Съзидателната визуализация

Четвъртък, 15 Юни 2017 / На предела
Както утвърждението, така и визуализацията е мощно средство  за преобразяване на нашата действителност   Успешното практикуване на визуализация, което изисква от практика (човек практикуващ) да усвои пет основни ключови момента, за да достогне до успешната й реализация. Но преди т [...]