Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Камуфлаж за Пирин

Събота, 15 Юли 2017 / Общество
383
  • spasipirin.com
  • spasipirin.com
1 / 2

Природозащитната организация WWF с оригинална кампания за спасяване на Пирин от застрояване

 

„С тениската от колекцията "Камуфлаж за Пирин" ще можете да се слеете бързо със заобикалящите ви бетонни гледки и издигащите се нависоко арматурни железа, за да се насладите на истинското уединение по време на планинското си бягство“. Това и други подобни описания можете да видите в специално създадена страница  за целта на кампанията на Световния фонд за дива природа (WWF), която всъщност е за спасяването на планината от застрояване. Дрехите от колекцията са атрактивни и на прилични цени, а ако решите да направите поръчка, ще бъдете призовани да подпишете петицията за спасяване на Пирин (wwf.bg/pirin).

 

 

За щастие тази модна колекция на WWF България не съществува. Нейната цел е да напомни, че природата в Пирин е сериозно застрашена от стопански сечи и нови строежи.

Пирин е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и като такъв е част от Натура 2000. Но проектът за нов план за управление на Национален парк „Пирин” предвижда 12,5 пъти увеличаване на зоната за ново строителство и отваряна на 60% от територията му за добив на дървесина. Този нов план може да се гласува всеки момент и да влезе в сила още през тази година.

 

 

Ако това се случи, безвъзвратно ще бъдат унищожени вековни гори и уникални екосистеми, а Пирин ще загуби защитения си статут на световно природно богатство, подчертават от WWF.

Застрояването на 12,5 пъти по-голяма територия и разширен дърводобив в 60% от националния парк - това ще бъде съдбата на Пирин, ако заедно с вас не спрем плана, който разрешава това, казват от природозащитната организация. Вижте тук как да се включите в дарителската кампания в защита на Пирин.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Пирин, план за управление на парка, кампания, камуфлаж

Street of Hope

Проверки на качеството на образованието

Сряда, 07 Септември 2016 / В клас
Всяка година детските градини и училищата ще се самооценяват    На всеки пет години детските градини и училищата ще бъдат инспектирани за качеството на предоставяното образование. Това предвижда проектът на държавния образователен стандарт за инспектирането, който е публикуван за о [...]

Деца помагат на други деца

Петък, 28 Октомври 2016 / Гласът на детето
Идеята е деца, които живеят със семействата си, да помагат с уроците на деца, лишени от грижата на родителите си      В първия за страната Център за настаняване на деца от семеен тип в пловдивския квартал Коматево днес стартира националната инициатива "Деца помагат на деца". [...]