Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Фирми от 10 сектора търсят нови служители

Вторник, 12 Септември 2017 / Общество
73
  • В строителството се очаква ръст на наетите с 24%

Проучване показва, че работодателите планират най-голямото наемане на нови служители от 7 години насам


През последното тримесечие на годината фирми от 10 сектора планират да увеличат персонала си, показва проучване на консултантската компания ManpowerGroup.

От 620 анкетирани работодатели 14% предвиждат да увеличат нивата на заетост през четвъртото тримесечие на годината. Само 5% от тях очакват да намалят работната сила. 18% от работодателите не очакват промяна в плановете си за заетост. 1% не са сигурни относно намеренията си за наемане на служители.

Нетната прогноза за заетостта е благоприятна с очакван ръст от 14 на сто, като остава стабилна на тримесечна база и се увеличава с 3% в сравнение със същия период на миналата година, показва изследването.

Най-много нови работници смятат да наемат в строителството (положителната прогноза в отрасъла е 24%), минното дело (20%) и производството (15%). Секторите „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ и „Транспорт, складове и комуникации“ също възнамеряват да наемат нови служители (съответно 13% и 12%),  В публичния и социален сектор прогнозата също е оптимистична (11%). Работодателите от сектор „Електричество, газ и вода“ са по-предпазливи с прогноза за увеличение на наетите с 6 на сто.

Перспективите за наемане намаляват в четири сектора, сред тях „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“, който отчита спад от 7%, и „Търговия на едро и дребно“ - намаление от 3%. 

По региони най-много нови кадри се очакват в Пловдив - положителна прогноза от 18%, което е увеличение от 4% в сравнение с третото тримесечие на 2017 г. и с 5% спрямо същия период на миналата година. Русе отчита най-предпазливата прогноза от ръст от 8%.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пазар на труда, работодатели, фирми, работници, служители

StreetInside

Затворен кръг или спирала

Вторник, 24 Май 2016 / Към себе си
  Без да бъдат зададени болезнените въпроси, никога няма да се премине към болезнените отговори   Често ли си мислите, че не сте съвсем наред? Че, може би, страдате от някакви форми на депресия или истерия? Има ли моменти, в които непрестанно си задавате едни и същи въпроси, без д [...]

Изкуството да се пуснеш

Петък, 04 Ноември 2016 / На предела
Всички искаме да държим здраво юздите на живота си и понякога именно това ни повлича в грешната посока   Когато уж подреденият ви живот се преобърне, лесно можете да затънете в миналите преживявания и грешките, които сте допуснали. Страхът и безпокойството могат да са главните двигатели [...]