Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Евтините заеми днес стават скъпи дългове утре

Събота, 15 Юли 2017 / Общество
300
  • pixabay.com

За последните 10 години общият държавен дълг на България се увеличи с над 150%

 

Когато се оценява размерът на дълга, е добре да се знае, че той не се преценява само като брутна величина спрямо БВП. Важна е също нетната позиция, която се изчислява като размер на държавния дълг минус фискалния резерв.

За последните 10 години нетният дълг на България е нараснал с над 300%. А имаше време, когато фискалният резерв превишаваше държавния ни дълг, докъм 2008-а година, 2009-2010 бяха почти изравнени, след което от 2011-а година се забелязва отчетлива тенденция на непрекъснато увеличение на държавния дълг, за сметка на фискалния резерв.

Освен това дългът трябва да бъде преценяван и от гледна точка на предстоящите падежи. А между 2022г. до 2024г. България трябва да плати по вече натрупани дългове общо около 10 млрд. лева. В момента общият ни дълг е вече над два пъти повече от фискалния ни резерв.

Нетно фискалния ни резерв покрива едва половината от общия държавен дълг на България. Според Миинистерството на финансите държавният дълг на България е около 12 милиарда евро, а близо 13 милиарда лева е фискалния ни резерв до средата на 2017г. В същото време продължаваме да усвояваме еврофондове и теглим нови външни заеми.

Лошото е, че "евтините" заеми днес стават скъпи дългове утре.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

държавен дълг, фискален резерв, евтин заем

StreetInside

20 знака, че сте тук да промените света

Понеделник, 18 Юли 2016 / На предела
  Човешкият вид еволюира стремително в днешния свят и много хора чувстват, че те са тук, за да променят света   Ако сте запознати с културата на маите, вие знаете, че те са съществували преди хиляди години и са предсказали много бъдещи събития точно. Ключов за тези прогнози бил те [...]

Как да активираме епифизата

Понеделник, 13 Март 2017 / На предела
Древните хора са вярвали, че чрез нея се приемат и предават телепатични мисли и образи     За да можем да навлезем в най-дълбоките състояния на интуицията и духовно просветление, е необходимо да отключим и активираме епифизната си жлеза. Често наричана от древните култури и мистиц [...]