Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Евтините заеми днес стават скъпи дългове утре

Събота, 15 Юли 2017 / Общество
244
  • pixabay.com

За последните 10 години общият държавен дълг на България се увеличи с над 150%

 

Когато се оценява размерът на дълга, е добре да се знае, че той не се преценява само като брутна величина спрямо БВП. Важна е също нетната позиция, която се изчислява като размер на държавния дълг минус фискалния резерв.

За последните 10 години нетният дълг на България е нараснал с над 300%. А имаше време, когато фискалният резерв превишаваше държавния ни дълг, докъм 2008-а година, 2009-2010 бяха почти изравнени, след което от 2011-а година се забелязва отчетлива тенденция на непрекъснато увеличение на държавния дълг, за сметка на фискалния резерв.

Освен това дългът трябва да бъде преценяван и от гледна точка на предстоящите падежи. А между 2022г. до 2024г. България трябва да плати по вече натрупани дългове общо около 10 млрд. лева. В момента общият ни дълг е вече над два пъти повече от фискалния ни резерв.

Нетно фискалния ни резерв покрива едва половината от общия държавен дълг на България. Според Миинистерството на финансите държавният дълг на България е около 12 милиарда евро, а близо 13 милиарда лева е фискалния ни резерв до средата на 2017г. В същото време продължаваме да усвояваме еврофондове и теглим нови външни заеми.

Лошото е, че "евтините" заеми днес стават скъпи дългове утре.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

държавен дълг, фискален резерв, евтин заем

Street of Hope

Чудовището страх и мълчанието на големите

Неделя, 26 Февуари 2017 / Гласът на детето
Разкриването на обстоятелствата след убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина са не по-малко потресаващи от кървавия акт на самото убийство   По думите на разследващите след публукуването на записа от охранителните камери – cъyченици, yчители, дори и директорката на частн [...]

Въвеждат почасово обучение в детските градини в София

Четвъртък, 09 Февуари 2017 / В клас
Столичен общински съвет ще гласува промени в Наредбата за прием на деца в детски градини   Родителите ще имат право да избират дали децата им да са по цял ден на детска градина или само за няколко часа.  Идеята е да се въведе почасово обучение за децата на възраст 3 и 4 години, съо [...]