Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Аутсорсингът - неразкопаната златна мина

Събота, 09 Септември 2017 / Общество
264
  • teaminternational.com

България трябва да привлича бизнеси с висока добавена стойност

 

Най-бързо развиващата се и динамична индустрия в България е аутсорсингът (изнесените производства и услуги – бел. ред.) - носител на иновации, нови бизнес модели, професии и знания. В момента броят на хората, които работят в индустрията, са над 40 000, а приходите, които този сектор генерира, са над 1 млрд. евро годишно.

По оценка на консултантската компания Cushman&Wakefield през 2016 година България е седмата най-перспективна дестинация в света за тази индустрия. Страната ни е отстъпила от втората си позиция заради увеличените разходи и рискове пред бизнеса, но в рамките на Европа е определяна като втората най-перспективна дестинация от развиващите се пазари за компаниите, които изнасят бизнеси, след Литва.

Прогнозите са през следващите 3-4 години броят на работещите в аутсорсинг индустрията да се удвои и към 2020г. да има около 70-80 хиляди заети в сектора на изнесените услуги.

В България основно се извършва аутсорсинг в сферата на услугите, като това е добре за икономиката, но не създава достатъчно капитал. Повече капитал се натрупва с индустриален аутсорсинг и Пловдивският регион е добър пример в това отношение. Тук е добре да се фокусират и усилията на институциите и да се провежда проактивна инвестиционна политика в аутсорсинг индустрията с висока добавена стойност.

За съжаление през последните години България не успя да привлече сериозни инвестиции в секторите с висока добавена стойност и така не успява да оползотвори потенциала си за ускорен растеж. Българският аутсорсинг има потенциал да се развива с изпреварващ темп и да допринася за ускорено увеличаване на БВП на страната, но е нужна политика на държавата за привличане на чуждестранни инвестиции. В противен случай България ще губи конкурентните си предимства пред другите държави в Централна и Източна Европа.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

аутсорсинг, изнесени производства, услуги, икономика, инвестиции

Street of Hope

В Пловдив подготвят електронен прием за първи клас

Понеделник, 28 Ноември 2016 / В клас
Общината е подготвила наредба, с която да отговори на изискванията на просветното министерство за прозрачен прием на децата   В Пловдив ще бъде изградена електронна система за прием на първокласници. Тя ще е с три нива на прием и ще отчита досегашните правила в училищата и изискванията [...]

Камерите няма да помогнат

Петък, 12 Май 2017 / Гласът на детето
Те могат да са средство за контрол на агресията, но едва ли ще са полезни за възпитателния процес    В последните дни новините, свързани с насилие върху деца, са буквално всекидневни. Една от националните телевизии дори ги пусна в хроника, защото иначе трябваше да посвети половинат [...]