Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

„Харви“ и „Ирма“ нанесоха щети за 290 млрд. долара

Вторник, 12 Септември 2017 / Общество
109
  • Reuters
  • bbc
1 / 2

По пътя на ураганите загинаха най-малко 88 души 

 

Стойността на щетите от ураганите „Харви” и „Ирма”, които покосиха Северна Америка, може да достигне 290 млрд. долара. Това е равно на 1,5% от брутния вътрешен продукт на САЩ, става ясно от доклад на американската метеорологична агенция AccuWeather, цитиран от БГНЕС.

"Вярваме, че само оценката на щетите от „Ирма” възлиза на около 100 млрд. долара", заяви изпълнителният директор на службата Джоел Майърс.

 

 

„Харви”, който опустоши Тексас и части от Луизиана в края на август, ще бъде "най-скъпото бедствие в историята на САЩ със загуби за 190 млрд. долара или 1% от БВП". Изчисленията са направени на база загуби за бизнеса, увеличаване на безработицата за период от време, увреждане на транспорта и инфраструктурата, загуба на реколта, увеличаване на разходите за горива, битови щети и загуба на ценна документация. Само част от загубите биха били покрити от застраховка, допълни Майърс.

„Харви“ е най-мощният ураган, удрял щата от 50 години и страната от 12 години насам. Той причини смъртта на поне 60 човека в САЩ според данни на властите, цитирани от АП. Той връхлетя Тексас на 25 август и причини невиждани наводнения. Разрушените сгради са 200 хиляди, евакуирани бяха милиони.

Най-малко 28 души загинаха по пътя на „Ирма” през Карибите, 3-ма от тях са във Флорида. Близо 3,5 млн. домакинства са без ток, а части от Маями са потопени.

 

 

Ураганът „Ирма“ отслабна до буря от първа категория, но продължи пътя си към Джорджия.

На територията на по-голяма част от полуостровната част на Флорида в сила остават и предупрежденията за опасност във връзка с природното бедствие.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ураган, Харви, Ирма, щети, жертви, САЩ

Street of Art

Last Christmas за пръв път в UK Top 10

Неделя, 01 Януари 2017 / Под прожектора
  Джордж Майкъл е оставил 3 неиздадени албума     Хитът на Джордж Майкъл Last Christmas за пръв път от излизането си попадна в Топ 10 на британските чартове след новината за смъртта на певеца, съобщи БГНЕС. Композицията зае седмо място в официалния хит парад на Великобритан [...]

Госпожа "Стихийно бедствие" на 95

Четвъртък, 02 Февуари 2017 / Под прожектора
Стоянка Мутафова обеща на публиката да се срещнат и на стогодишния юбилей   „Иска ми се да се срещнем и на стогодишнината ми!“ – с тези думи Стоянка Мутафова се обърна към публиката, която беше изпълнила до краен предел голямата зала на Сатиричния театър в навечерието [...]