Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Посрещат чудотворна икона в София

Събота, 30 Април 2016 / Истории от града
311
  • Иконата ще остане в патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски" до 2 май

Светият образ ще бъде показан в храм „Св. Ал. Невски“, а после ще се пази в Гигинския манастир

 

 

На Велика събота в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ ще бъде изложена чудотворната икона „Света Богородина -Всецарица“.

Иконата е осветена в светогорския манастир Ватопед, където се съхранява оригиналният чудотворен образ на светото изображение.

Вярва се, че тя помага за изцелението на онкологични заболявания.

 

 

По повод най-големия празник за всички православни християни – Възкресение Христово, светият образ ще остане в катедралата до 2 май, когато църквата чества паметта на св. цар Борис-Михаил, Покръстител Български.

След това иконата ще бъде тържествено пренесена в Гигинския Църногорски манастир „Св. безср. Козма и Дамян“, където ще остане за поклонение.

 

 

Чудотворната икона е рисувана през 17 век и се съхранява в манастира „Ватопед“.

Възрастни хора от светогорската обител разказват, че веднъж, когато младеж влязъл в храма, за да се поклони на иконата, от нея се чул силен шум и слязла несътворена светлина във формата на слънчев диск. Той ударил младия човек в гърдите и го хвърлил на земята. Щом се съвзел, младежът изповядал със сълзи, че е живял далеч от Бога и е бил отдаден на занимания с магия. Така чудотворната намеса на Пресвета Богородица помогнала на младежа да придобие духовен живот, като последва тайнствения живот на Църквата.

Две копия на иконата “Всецарица” са пренесени в Москва. В последно време там ежедневно стават много чудеса съгласно писмените свидетелства, изпращани в манастира “Ватопед” от деца, които са се лекували в Детския онкологичен център в Москва, разказва sveta-gora-zograph.com.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Чудотворна икона на Богородица - Всецарица, патриаршеска катедрала, Гигински манастир

Street of Art

Punk`s not dead!

Събота, 13 Август 2016 / Под прожектора
Какво се случва когато хиляди пънкари се съберат в британско морско градче? Ние дойдохме, направихме пого и отпразнувахме 40 годишнината на пънка на Rebellion Festival – най-голямото пънк събитие във Великобритания. За пръв път в 20 годишната си история битетите за фестивала бяха напъл [...]

Рекорд за новия сингъл на Ред Хот

Събота, 14 Май 2016 / Под прожектора
Dark Necessities влезе в няколко класации на „Билборд“     Новият сингъл на „Ред Хот Чили Пепърс” веднага влезе в няколко класации на „Билборд” и приближава групата до рекорд на U2. "Dark Necessities" e 30-тият сингъл на групата в алтернативни [...]