Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всички ученици ще могат да получават стипендии

Събота, 26 Август 2017 / В клас
744
  • viasport.bg

МОН обещава да поправи грешката си с промени в наредбата

 

Учениците от частни училища вече също ще могат да получават стипендии. Това ще се случи от началото на следващата година след промяна в наредбата, съобщи във Фейсбук зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

„На първо място искам да поздравя Андрей с успеха му, да му пожелая да е здрав и да постигне още много нови победи. Съжалявам за причиненото разочарование. След промяна в наредбата, той ще може да получава своята стипендия от началото на 2018г. За времето, в което няма нормативно основание тази стипендия да бъде отпусната, той ще бъде компенсиран от министерството на образованието и науката. Министър Красимир Вълчев покани Андрей Петков заедно с неговите родители и директорката на училището на среща в министерството другата седмица. Пропуск на организаторите на ученическите игри е, че давайки възможност на ученици от всички училища да участват в състезанието, не са съобразили, че връчването на наградата е свързано с нормативни ограничения. Това обаче не може да бъде причина Андрей да бъде потърпевш“, пише Сачева.

 

 

Момчето изказа своето разочарование в медиите, след като МОН отказада му връчи награда заради факта, че е ученик в частно училище. „Това, че съм в частно училище не означава, че съм положил по-малко усилия“, сподели Андрей пред bTV. Отличието му беше връчено, след като той стана най-добрия играч на републиканското първенство по баскетбол. Затова му се полага награда от 1500 лв.

„Нямаме колебания, че политиката на държавата трябва да е насочена към насърчаване и подкрепата на дарбите и талантите на децата и учениците без значение от формата на собственост на училищата, в които учат. Изявената дарба на всяко дете е капитал за една държава без значение дали родителите му са богати или бедни, дали то учи в общинско, държавно или частно училище“, пише Деница Сачева.

 

 

Законът за предучилищното и училищното образование също дава възможност на частните училища и детски градини да получават държавно финансиране, като срещу това имат задължението да осигуряват 20% безплатен прием на деца и ученици, включително и на такива с изявени дарби и таланти. В момента тече общественото обсъждане за наредбата за финансирането на образователните институции в предучилищото и училищното образование, в която е регламентирано влизането в сила на тези възможности от януари 2018г.

От 2018 г. стипендии за изявени дарби и образователни резултати ще могат да получават всички деца и ученици без значение от собствеността на училищата, в които учат, обяснява заместни-министърът.

В момента децата и учениците имат право на два вида подкрепа - за изявени дарби и за образователни резултати.

За изявени дарби реда е по наредба на МС, която е съвместна между Министерство на културата, Министерство на образованието и Държавната агенция за закрила на детето. Тя е от 2003 г. и регламентира отпускането на стипендии само за общински и държавни училища. За общинските - стипендиите се отпускат от кмета, за държавните – от съответното министерство.

Има държавни училища на подчинение на Министерство на образованието и науката, на Министерство на културата, на Министерство на земеделието и храните и на Министерство на младежта и спорта. Всяка година до 31 януари Министърът на културата внася в Министерския съвет Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища за текущата календарна година. Към днешна дата нормативната уредба не позволява да се отпуснат стипендии за изявени дарби на ученици от частни училища. Министерството на образованието и науката ще инициира и ще предложи промяна в наредба и ще настоява пред останалите институции, имащи отношение към нея, промените са се отразят и в програмата за 2018г.

Вторият вид подкрепа – този за образователни резултати се предоставят по реда на ПМС 33 от 2013 г. Там до момента също са посочени само общински и държавни училища, но по него МОН подготвя промени в срок до 31 август т.г. С тях ще бъде дадена възможност на учениците от частните училища да получават стипендии, финансирани от държавата, както и учениците с увреждания, освен стипендията по този критерий – увреждане, да имат право на втора стипендия за постигнати образователни резултати. Разширен е обхватът на формата на обучение, за която се предоставят стипендии, като е добавена комбинирана и дуална форма на обучение.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

стипендии за даровити деца, МОН, ученици, частни училища, Андрей Петков

StreetInside

Майстор ли си на нещастния живот

Сряда, 27 Април 2016 / Към себе си
Как се саботираме сами    Отдавна ме занимава въпросът: как хората се изхитряват да бъдат нещастни на такава изумителна планета, където всичко е предназначено за техния щастлив и вечен живот? Удивителна и разнообразна природа, богати земни недра, вода, комфортна атмосфера. А самия [...]

Как да избегнем лошото настроение

Петък, 06 Януари 2017 / Към себе си
Разнищването на лошите ситуации ни помага да ги пренаредим в съзнанието си   Ключът към здравословния емоционален контрол е да сте гъвкави, откри ново изследване, цитирано от PsyBlog. Хората с по-ниски нива на депресия и тревожност успяват да променят своята стратегия за емоционален к [...]