Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

7500 зрелостници без диплома засега

Вторник, 07 Юни 2016 / В клас
4011
  • dnevnik.bg

 

Над 10 хиляди са двойките на матурите през тази година

 

 

Слаби оценки и на двете матури имат 2325 зрелостници, а 7466 дванадесетокласници няма да получат дипломи за средно образование този месец. Това показват резултатите от националните зрелостници изпити, които образователното министерство обобщи днес, цитирани от dnevnik.bg.

Това са най-лошите резултати по български език и литература откакто се провеждат матурите, обобщи министърът на образованието Меглена Кунева. На този изпит двойки са получили 8,73% от зрелостниците.


Пълни шестици и на двете матури имат само 86 зрелостници, а отлични оценки над 5,50 и на двата изпита са получили 4637 ученици.

Слабите оценки на зрелостните изпити са общо 10 649, а отличните - 15 318.
Двойките на задължителната матура по български език и литература са 4189, шестиците са 5602. На изпита през май се явиха 48 026 зрелостници. През 2015 г. двойките са били 3400, а шестиците - 7000.

На втората матура, на която предметът е по избор, има 6460 двойки и 9716 шестици.
Максималният брой точки, които дванадесетокласниците могат да получат на теста по който и да е предмет, е 100. Очаква се 46 от университетите у нас да приемат студенти с оценките от матурата.

„Новите учебни програми дават възможност за повече практика и писане на текстове. За следващата година ще направим обстоен анализ къде са тесните места и кои са най-трудните неща за учениците. Трябва да мобилизираме възможностите на новия закон, който влиза в сила от 1 август, за да може със средства в него да се преодолее тази негативна тенденция”, поясни Меглена Кунева.

Лидер в класацията по успех по БЕЛ е 91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов", следвана от Испанската гимназия и Американския колеж. В топ 10 влизат още Първа езикова гимназия, Класическата гимназия и др. Оценките от матурите вече са публикувани на сайта на министерството.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

матури, резултати, БЕЛ, двойки, шестици

StreetInside

Физици създадоха нова форма на материята

Петък, 10 Март 2017 / На предела
Доказаха, че невъзможните времеви кристали са истински    Физици създадоха нова форма на материята, при която атомите следват повтарящ се модел не в пространството, а във времето.Така наречените "времеви кристали" са възпроизведени успешно от два отделни екипа, а статия за постижен [...]

Какво ви спира да бъдете честни

Сряда, 11 Май 2016 / Кариера
  Лидерите трябва да могат да казват горчивата истина, дори с риск от „прекрояване“ на отношенията в организацията   Ако уважавате една връзка, тогава грижа ли ви е достатъчно да казвате това, което трябва да бъде казвано? Избягването на честна дискусия, защото ви е г [...]