Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

28 деца бежанци тръгнаха на училище в „Овча купел“

Четвъртък, 15 Септември 2016 / В клас
2948
  • StreetWatch

 


Първият звънец днес удари за 66 хиляди първокласници 

 

Рано тази сутрин около столичното 66 СУ „Филип Станиславов“ в кв. „Овча купел“ освен обичайното 15-тосептемврийско оживление имаше и допълнителни мерки за сигурност. Там в класната стая влязоха 28 деца на бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан. Децата бежанци са записани заедно с връстниците си от България в първи, втори и трети клас. В училището, където учат общо 280 ученици, сред които и 40 деца от ромски произход, учебната година откри омбудсманът Мая Манолова.

Социалният министър Зорница Русинова откри учебната година в Специалното училище за деца с нарушено зрение „Луи Брайл“ в столицата. Министерството дари на училището 1 тон брайлова хартия, която ще стигне за обучението на децата през цялата учебна година.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева посети 22 СУ „Георги С. Раковски“.

 

 

По традиция на първия учебен ден мерките за сигурност са засилени около всички училища, а днес освен униформените служители на КАТ в няколко столични училища имаше и доброволци на мотори, които също решиха да помагат за безопасното придвижване на децата.

Първият училищен звънец удари днес в 2450 училища в страната. За първи път прага на училището прекрачват над 66 хиляди деца, а в класните стаи влизат над 719 хиляди ученици.

Новата учебна 2016/2017 г. ще започне с близо 1000 липсващи учители, според последните данни на просветното министерство, огласени преди дни.

Поради демографската криза през новата учебна година се закриват 27 училища. Най-много са основните училища - 12, следвани от началните училища и професионалните гимназии.

 

Помощ за първокласници 

 

До момента родителите на над 33 500 първокласници са одобрени за получаване на еднократна помощ от 250 лева. Общата сума, която държавата отпуска за плащането им, е над 8 млн. лева.  Крайният срок за кандидатстване е 15 октомври.   От 1 юли тази година помощта се отпуска на семейства, в които средният месечен доход на човек е до 400 лева. Преди това критерият за доход беше 350 лева. Увеличението ще позволи повече първокласници да бъдат подкрепени.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, бежанци, ученици, 66 СУ, Овча купел

StreetView

Енергийни места: Белинташ

Събота, 28 Януари 2017 / Места
Древното скално светилище е част от една от най-силно зареждащите зони в Европа   За енергийните места казват, че имат огледална ефективност – с каквато енергия ги посетите, тя ще се мултиплицира във вас. Древното скално светилище Белинташ е една от трите точки (Белинташ - Кръсто [...]

Различният туризъм

Събота, 21 Май 2016 / Места
  В селата около Банско ще ви помогнат да се върнете към корените си    Селата пазят живата история на България. В село Добърско са запазени уникални за България народни традиции и хората тук с радост ги показват на туристите. На всички по-големи празници се пеят водичните пе [...]