Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пренебрегваните деца се превръщат в пренебрегвани възрастни

Петък, 14 Юли 2017 / Родители
357
  • pixabay.com

Задоволяването на детските капризи и купуването на скъпи играчки по никакъв начин не може да замени времето, прекарано с децата

 

Липсата на внимание в семейството винаги се отразява на децата, а когато те са пренебрегвани от родителите си, не могат да създадат здрави връзки като възрастни. Дете, оставено да расте без ласка, като възрастен се страхува от неодобрение и изоставяне. Такъв възрастен не по-малко се страхува от самотата, но този страх спъва създаването на зрели отношения. И това пречи както на успеха в личния живот, така и за професионалната му реализация.

Времената, в които живеем са такива, че много родители работят непрекъснато и наистина нямат време за децата си. Но дори пет минути на ден истинско внимание, в което да изслушаме вълненията им, са жизнено важни за тях. Задоволяването на детските капризи и купуването на скъпи играчки по никакъв начин не може да замени това. 

Иначе те израстват като затворени и страхуващи се от обвързване хора, които на свой ред не са способни да създадат здрави връзки с хората около себе си и децата си.

Пред externalchild.net психотерапевтът Сюзън Андерсън дава следните съвети на хората, които се страхуват от обвързване:

- Отдайте се на страха не се борете с него. Страхът е част от вас приемете го без гняв, защото вие не сте виновни за него.

- Приемете страха като част от себе си. Не се съдете. Когато се съдите и обвинявате не си помагате, а задълбочавате проблема.

- Не позволявайте несигурността да рефлектира върху партньора ви. Човекът до вас няма вина, щадете го, човешкото търпение не e безгранично.

- Поемете 100% отговорност за страха си и го контролирайте, а не чакайте друг да го направи.

- Обещайте си да използвате страха, като стимул за развитие на емоционалната си самостоятелност. Когато изпитате страх, просто мислете за друго и ще видите как не съзнателно ще се стабилизирате емоционално. Човек осъзнава някои неща впоследствие, просто не мислете за страховете си.

Прекомерните критики в ранна възраст, пренебрегването от родителите и отхвърлянето на желанията на детето, води до липса на емоционална зрялост. Когато децата са оставени сами, те не са способни да се развият емоционално и да израснат като зрели възрастни, докато не получат автентично утвърждаване от другия човек. Зрялост се постига, когато има хармонично свързване между интелекта, волята и емоциите на човека, а детето има нужда както от обич, така и от строгостта на възрастния човек, за да се изгради като отговорна и успешна личност. Това е родителството - отговорност, която изгражда личности. Нищо не може да замени близостта, нежността и родителската грижа.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, внимание, родители, семейство, обвързване

StreetView

НАСА откри водород на спътник на Сатурн

Четвъртък, 13 Април 2017 / Места
На Енцелад има почти всички елементи, нужни за зараждането на живот   НАСА е открила водород на Енцелад (Enceladus) – един от спътниците на Сатурн. Откритието е направено благодарение на апарата „Касини“, който обикаля около планетата, съобщи bTV. Спътниците на С [...]

Кукенхоф - Градината на лалетата

Петък, 14 Април 2017 / Места
Когато луковиците попадат в Холандия, настъпва такава истерия, че се надува най-големият балон на пазара на цветя, познат в света изобщо   Кукенхоф е най-красивата пролетна градина в света със столетна традиция в отглеждането на лалета. Кукенхоф означава Кухненска градина – по в [...]