Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Милиони сирийски деца живеят в токсичен стрес

Вторник, 07 Март 2017 / Гласът на детето
110
  • pixabay.com
Уврежданията върху цяло поколение деца скоро ще станат необратими, ако незабавно не им се помогне
 
Милиони сирийски деца живеят в състояние на "токсичен стрес" заради продължителното излагане на ужасите на войната. Това се казва в доклад на организацията "Спасете децата", цитиран от Би Би Си и БНР. Уврежданията върху цяло поколение деца скоро ще станат необратими, ако незабавно не им се окаже психологическа помощ, отбелязват от организацията. Стресът от войната води до нощно напикаване, самонараняване, опити за самоубийство и агресивно поведение, сочи изследването на "Спасете децата", което се основава на стотици интервюта с малолетни в Сирия от 2011 година до днес. 
 
Почти всички деца и 84% от възрастните казват, че бомбардировките и минометният обстрел са основната причина за психологически стрес. Две трети от децата в Сирия са изгубили близък човек и домът им е бил обект на въздушно нападение. Ето какво споделя 9-годишният Джафар:
Винаги сънувам чудовища и черни бури. Но най-хубавият ми сън беше за супергерой, който спасява света. Мечтая си да не сънувам повече страшилища и бури.
 
Въпреки песимистичния доклад от "Спасете децата" твърдят, че не е късно да се окаже помощ и предлагат да се разшири действието на програмите за психологическа подкрепа в Сирия. 
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца, Сирия, война, стрес

StreetBoard

17 800 българи умират всяка година заради цигарите

Сряда, 31 Май 2017 / Общество
Шансът възрастен пушач да се откаже от цигарите е толкова по-малък, колкото по-ранна е била възрастта на пропушване     Всяка година повече от 7 милиона смъртни случаи в света са причинени от тютюнопушене. Ако не се предприемат спешни мерки, до 2030-та година тази цифра може да на [...]

Онлайн платформа за сигнали в здравеопазването

Четвъртък, 20 Октомври 2016 / Общество
Целта на проекта е да даде възможност да се чуе мнението на пациентите и да се вземат мерки при нередности    Ако искате да подадете сигнал срещу грубо отношение от страна на лекар или имате съмнения за грешка на фармацевт, или друга нередност в здравеопазването, но не знаете към к [...]