Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Тъжният клоун

Четвъртък, 16 Юни 2016 / Под прожектора
867
  • novinite.bg

Днес се навършват 91 години от рождението на Георги Парцалев

 

 

„Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости“. Така описва работата си Георги Парцалев - актьорът, който остава в спомените на няколко поколения като легендата на българската комедия.

Освен голям актьор, колегите му го помнят и като голям човек. Описват го като бохем, честен човек и интелигентен събеседник. Живял на таван под наем с много книги. Бил и запален колекционер на антики, икони, ретромебели, стари бижута.

Роден е на 16 юни 1925 година в град Левски. Там завършва гимназия, а после е приет да учи медицина. Душата му обаче явно е другасе, и след пет години следване решава да играе на сцена – първо в Театъра на трудовата повинност и в театъра на Строителни войски, разказва afish.bg.

През 1956 година е назначен в новосъзданения Сатиричен театър, а през 1958 година е и първата му роля в киното – в „Любимец 13“. Постепенно се превръща в жива легенда на българската комедия с участията си в „Привързаният балон“ (1967), „Кит“, „Петимата от Моби Дик“ (1970), „С деца на море“ (1972), „Сиромашко лято“ (1973), „Баща ми бояджията“ (1974), „Два диоптъра далекогледство“ (1976), „13-тата годеница на принца“ (1987). Голямата му мечта да изиграе образа на Дон Кихот обаче не се сбъдва. Отива си от този свят на 31 октомври 1989 година, когато е на 64 години, болен от левкемия. 

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Георги Парцалев, годишнина, актьор, комедия

StreetBoard

Защо е нужен контрол върху прокуратурата?

Четвъртък, 04 Май 2017 / Общество
    Прокурорът единствен може да решава дали да образува или да не образува наказателно дело за извършено престъпление, обяснява Калин Калпакчиев от ВСС    Разделянето на ВСС на колегии не даде нужните резултати, заяви Калин Калпакчиев от Висшия съдебен съвет в предаван [...]

Стар или нов бюджет, вървим към пореден дефицит

Вторник, 15 Ноември 2016 / Общество
В такава политическа ситуация е напълно възможно проектът да бъде „украсен“ с популистки обещания и харчове     Има ли рискове за влошаване на бюджетната дисциплина в настоящата политическа криза? Поне няколко „вратички“ се отварят в създалата се ситуа [...]