Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Обичате ли да ходите по вода

Петък, 17 Юни 2016 / Под прожектора
835
  • Dezeen


Христо Явашев построи 3 км „плаващи кейове“ за 15 млн. евро 

 

Ходене по вода. Това е последният проект на прочутия артист Христо Явашев – Кристо. Намира се на езерото Изео в Серевна Италия и е мечта на Кристо от 1970-та година. 

„Това е проект, който трябва да видиш, за да го разбереш”, казва Кристо за своята инсталация „Плаващите кейове”. „Това не е картина, не е скулптура. Трябва да преминете по него… да го почувствате заедно със слънцето, с дъжда, с вятъра. Това е нещо осезаемо, не виртуално”, обяснява 81-годишният артист, цитиран от AFP.
Това е първият проект на твореца от 2005 година. „Плаващите кейове” в Изео станаха възможни благодарение на подкрепата на местните власти и на хора от околните селища.  Хората ще могат да се разходят по тях от 18 юни до 3 юли.

 

 

Направени са от 200 000 рециклирани полиетиленови кубове, свързани с още толкова гигантски винтове и са покрити с жълта найлонова материя, която променя цвета си според слънцето и става наситено червена, когато е влажна.

 

 

Реализацията на „Плаващите кейове” струва 15 милиона евро, осигурени от продажбите на скици и проекти на Кристо, но разходката по тях ще е безплатна. Очаква се инсталацията да привлече 500 000 посетители. Местните търговци се надяват да спечелят от това културно събитие, описано от „Ню Йорк таймс” като едно от нещата, които непременно трябва да се видят тази година.

 

 

В момента Кристо очаква одобрение за други две свои идеи – една в САЩ и една в Абу Даби. На въпроса дали не смята да се оттегли, артистът отговаря: „Хората на изкуството не се пенсионират, те умират”.

БГНЕС

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Кристо, Христо Явашев, Плаващи кейове, Изео, Италия

StreetView

Скопие – „модерната“ история

Сряда, 28 Юни 2017 / Места
Една от най-спорните забележителности е паметникът на Александър Македонски в центъра на градския площад   Когато отидох в Скопие, бях възхитена от изграденото в последните години, без да влизам в политически и естетически спорове. Имах възможност да разгледам Математическия факултет на [...]

Красиви плажове

Събота, 01 Юли 2017 / Места
За какво да мечтае човек на 1 юли? Лято, море и някои от най-впечатляващите плажни ивици   Ще ви потопим в морска красота, за да помечтаем заедно. Представяме пет от най – красивите плажове в света.     Остров Тикехау, Френска Полинезия   Красотата на к [...]