Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Боб Дилан с нобел за литература

Четвъртък, 13 Октомври 2016 / Под прожектора
388
  • dariknews.bg

Дилън отдавна е спряган за потенциален получател на Нобелова награда, но отличието му е изненада 

 

Поетът и музикантът Боб Дилън беше удостоен с Нобелова награда за литература за 2016 г., съобщиха от Нобеловия комитет. Аргументът на Нобеловия комитет за присъждането на отличието на Дилън е за създаването на "нови поетични изрази в рамките на великата американска песенна традиция". 

Авторът на балади, художникът и актьорът е първият текстописец, печелещ престижната награда.

Изпълнителят, който взима артистичното си име от поета Дилън Томас, е първият американец, който печели наградата от 1993 г., когато печели романистът Тони Морисън.

Сара Даниюс, постоянен секретар на Шведската академия, връчваща Нобеловата награда, обясни, че Боб Дилън е бил избран, тъй като бил "велик поет в англоезичната традиция".

75-годишната рок легенда е роден под името Робърт Алън Цимерман през 1941 г., като започва своята музикална кариера през 1959 г., свирейки в кафенета в Минесота. Той е американецът, оказал най-голямото влияние в поп музиката. Голяма част от най-популярните му работи са създадени през 60-те години на 20 век, когато той се превръща в една от знаковите фигури на общественото недоволство в Съединените щати. Някои от песните му, като „Blowin' in the Wind“ и „The Times They Are a-Changin'“ се превръщат в химни на движението за граждански права и на антивоенното движение. 

Дилън въвежда революция в писането на поп песни, като използва по-откровени и дълги текстове. Ранната му поезия включва много политически, социални и философски елементи, които са част от контракултурата.

Сред известните албуми на Дилън са Highway 61 Revisited през 1965 г., Blonde on Blonde през 1966 г. и Blood on the trucks през 1975 г.  

Дилън отдавна е спряган за потенциален получател на Нобелова награда, номалко експерти очакваха академията да разшири престижното отличие до жанр като фолк рок музиката, отелязва news.bg.  

Нобелът на Боб Дилън ще бъде връчен заедно с другите пет нобелови награди в Стокхолм на 10 декември, тъй като на тази дата през 1896 г. е починал основателят на Нобеловата награда Алфред Нобел - шведски предприемач и изобретател. Носителят на Нобеловата награда получава 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара). Нобелова награда се присъжда от 1901 г. 

 

 
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Бо Дилан, литература, музика, поезия

StreetBoard

Кой какво очаква от Тръмп

Петък, 20 Януари 2017 / Общество
  45-тият американски президент встъпва в длъжност   Руски служители и депутати приветстват днешното встъпване в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп като началото на ера на по-добри отношения между двете страни, предаде Асошиейтед прес. Обещанията на Тръмп да о [...]

Европари срещу инвестиции

Четвъртък, 21 Септември 2017 / Общество
Докато общините усвояват европейски средства, инвестициите продължават да намаляват Чуждестранните инвестиции в България отново отчитат спад – този път с над 50%. По данни на БНБ за първите 7 месеца България е привлякла 431,8 млн. евро, което е с 534 млн. евро под сумата на вложенията [...]