Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Земята се превръща в токсична планета

Сряда, 08 Февуари 2017 / Хранене и Здраве
208
  • pixabay.com

Отравянето на планетата с химикали е един от 10-те основни екзистенциални рискове пред човечеството

 

Хората изпускат повече от 250 милиарда тона химически вещества годишно като токсична лавина, която е вредна както за човечеството, така и за живота навсякъде на планетата ни, съобщи сайтът PhysOrg, цитиран от БТА.

"Земята и всичкият живот на нея са наситени с произведени от човека химикали по безпрецедентен начин за цялата история на планетата“, казва авторът на „Да оцелееш в 21-ви век“ Джулиън Криб.

„През всеки момент от живота ни сме изложени на хиляди от тези вещества. Те влизат в телата ни с всяко вдишване, ядене или напитка, с дрехите, козметиката, с вещите в домовете, офисите и местата, по които пътуваме".

 

Отровената планета 

 

Замърсяването на планетата с химикали е вероятно най-значимото човешко въздействие върху нея, но то е слабо разбрано и регулирано. Това е един от 10-те основни екзистенциални рискове пред човечеството, пише Джулиън Криб.

Примери за токсичната лавина са произвежданите химикали - 20 милиона тона годишно, замърсяването на океаните с пластмаса - 8 метрични тона годишно, опасните отпадъци - 400 метрични тона годишно, въглища, нефт, газ - 15 гигатона годишно, унищожена почва - 75 гигатона годишно, метали и материали 75 гигатона годишно, замърсена вода - 9 трилиона тона годишно.

Индустриални токсини вече редовно се откриват в новородени бебета, в кърмата на майките, в хранителната верига, в питейната вода по целия свят. Един от проблемите, които политиците и производителите игнорират, е че химикалите действат в комбинация, съществуват в съединения и непрекъснато се променят.
Медицината все повече свързва болести като затлъстяване, рак сърдечни и мозъчни проблеми като аутизма, хиперактивността и депресията, с увеличаващите се токсични вещества, на които ежедневно сме изложени.

 

Отпечатъкът на човека

 

Преди няколко години изследователите започнаха все повече да се обединяват около твърдението, че в резултат на човешката дейност планетата Земя навлиза в новата геоложка епоха антропоцен, или епохата на човека.

35 учени, сред които геолози, океанографи, климатолози, историци и археолози, предложиха на Международния геоложки конгрес в Кейптаун, РЮА да бъде прието съществуването на "епохата на човека". Автор на концепцията е нобеловият лауреат по химия Пол Круцен, който също е част от научната група.

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Земя, замърсяване, химикали, човешка дейност, антропоцен

StreetView

Енергийни места: Белинташ

Събота, 28 Януари 2017 / Места
Древното скално светилище е част от една от най-силно зареждащите зони в Европа   За енергийните места казват, че имат огледална ефективност – с каквато енергия ги посетите, тя ще се мултиплицира във вас. Древното скално светилище Белинташ е една от трите точки (Белинташ - Кръсто [...]

До края на асфалта

Събота, 02 Април 2016 / Приключения
В един предишен живот, в един друг свят, адресът ми завършваше на „… Монреал, Канада. Съпругата ми със сина ни току-що бяха заминали за България и беше време за моето хоби. С няколко познати от района на Мичиган се бяхме уговорили да видим колко далеч можем да стигнем на север в [...]