Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо пчелният прашец е суперхрана

Неделя, 06 Ноември 2016 / Хранене и Здраве
544
  • pixabay.com

 

Знаете ли, че за една чаена лъжичка прашец, пчелата работи цял осемчасов работен ден?

 

И има защо - събраният с толкова труд прашец е на практика универсално лекарство. В същото време цената на това чудо от природата не е недостъпна – около 5 лева за опаковка от 100 грама. Но се оказва, че за повчето българи по-интересни са знайните и незнайни чуждоземни суперхрани. 

 

Суперхрана от пчелите


Пчелният прашец съдържа 40% протеини, 22 аминокиселини, витамини – сред които В-комплекс, микроелементи. Богат енергиен източник и компонент в лечебни програми за огромен брой заболявания. Познат и използван в лечебните традиции на различни народи по света, обект на модерни научни изследвания.

С пчелен прашец могат да се решат много здравословни проблеми. Ето накратко ползите от приема на пчелен прашец, изброени от lekar.bg:

- блокира възпалителни процеси в бронхите и белия дроб;

- подобрява енергийния баланс, зарежда срещу умората, дава издръжливост;

- овладява инфекции и възпалителни процеси по кожата, облекчава симптоматиката при екземи, акне и псориазис;

- действа стабилизиращо и оздравително при алергии и астма;

- оптимизира имунната система;

- подобрява продукцията на ензими, стабилизира здравето на стомашно-чревния тракт;съдейства за лечението на колит, гастрит, хроничен запек;

- действа укрепващо на сърдечно-съдовата система, подобрява кондицията на сърдечния мускул;

- съдейства в програми срещу пристрастяванията;

- подобрява състоянието на простатата, страдаща от хиперплазия;

- има благотворно действие върху ендокринната система;

- оказва благотворно въздействие върху репродуктивната система – има качества на афродизиак, балансира функциите на яйчниците.

 

Как се приема

 

При възрастни пчелен прашец може да се използва както профилактично, така и в комбинирани лечебни програми при определени заболявания. Разчита се на способността му да блокира развитието на патогенни микрорганизми – т.е. действа успешно като природен антибиотик.

Пчелният прашец има укрепващо действие при заболявания, свързани със склонност към кървене, кръвоизливи. Изключително важна е способността му да балансира холестериновите стойности в кръвта.

От pravilnohranene.com съветват да се дава доза от една чаена лъжичка дневно на деца над 3-годишна възраст за укрепване на имунитета. Гранулите пчелен прашец предварително се смесват с кисело мляко, сок или мед.

Тук обаче имайте предвид, че някои хора са алергични към пчелни продукти. Затова е най-добре пробно да се даде само една гранула, за да се провери дали организмът не е свръхчувствителен към пчелен прашец – това се отнася както за деца, така и за възрастни. Първоначално се дават по-малки дози и до чаената лъжичка се достига постепенно. При възрастни препоръчителната доза е от 1 до 2 чаени лъжички на ден, но е добре да се посъветвате с лекар и терапевт за конкретния си проблем преди да си купите пчелен прашец. Направете го от специализиран магазин, за да сте сигурни, че купувате качествен продукт. 

За укрепване на имунната система: Една чаена чаша кисело мляко, 1 супена лъжица пчелен прашец, толкова и пчелен мед, 30-40 капки прополис. Всичко се обърква хубаво и се изяжда по малко в рамките на деня.

При невроза: Една чаена лъжичка пчелен прашец се взема един час преди закуска.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пчелен прашец, суперхрана, здраве, лекарство

Street of Hope

Време с децата: Феята на зъбките

Четвъртък, 03 Ноември 2016 / Родители
А вие какво правите с млечните зъбки?   Да, масkирането за Хелоуин и Феята на зъбките нямат нищо общо с българските традиции. Ние сме расли по различен начин, но как да обясните на детето си, че няма да му направите тиквен фенер, или, че няма зъбна фея? В крайна сметка въображението и м [...]

Проверки на качеството на образованието

Сряда, 07 Септември 2016 / В клас
Всяка година детските градини и училищата ще се самооценяват    На всеки пет години детските градини и училищата ще бъдат инспектирани за качеството на предоставяното образование. Това предвижда проектът на държавния образователен стандарт за инспектирането, който е публикуван за о [...]