Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Спорт срещу диабета

Събота, 12 Ноември 2016 / Хранене и Здраве
283
  • БГНЕС

Кампания в Южния парк напомни за профилактиката срещу коварното заболяване

 

Кръвна захар над 11 ммол/л е сигурен признак за диабет. За това предупреди д-р Весела Михнева, ендокринолог от ВМА, цитирана от БГНЕС. Профилактичните кръвни изследвания обаче могат да хванат симтомите преди още заболяването да се е развило в организма и така с правилно хранене и активно движение човек да запази здравето си. Д-р Михнева беше в Южния парк заедно със свои колеги, които измерваха кръвната захар на всички участващи в днешното бягане с кауза “Променяме диабета”.

В света има над 415 млн. диабетици, а в България 9-10% от населението е със захарен диабет, което прави близо половин милион диабетици у нас, както и 200 хил. недиагностицирани.

Повод да се алармира за заболяването са последиците от него, обясни д-р Михнева като уточни, че са много хората които дори не подозират, че имат захарен диабет и не се лекуват, а след това се появяват и последствията. Диабетът засяга нервите, очите, и може да доведе до сърдечно съдови усложнения и др. Кръвната захар трябва да бъде до 6 ммол/л, когато се измерва сутрин на гладно. През последните години обаче се говори за до 5.6 ммол/л, която е високогранична стойност и след тази стойност трябва да се алармира, че пациентът трябва да обърне внимание на здравето си. При гранични стойности на захарта в кръвта лекарите препоръчват да се направят тестове с натоварване с глюкоза, кръвно-захарен профил и изследване на гликиран хемоглобин, който дава информация за това каква е стойността на кръвната захар в последните три месеца.

При такъв тип кампании много хора могат да открият симтоми на коварното заболяване и да вземат мерки навреме. Най-често скрит е диабетът от тип 2, който се открива най-често при по-пълни хора, които водят застоял начин на живот и се хранят нездравословно.

Д-р Явор Асьов - ендокринолог в УМБАЛ "Александровска", разказа, че ниската кръвна захар при хора без диабет се среща много по-рядко. С промяна в хранителните навици и повече физическа активност може да се предотвратят 50% от случаите на захарен диабет.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

диабет, симтоми, профилактика, движение, хранене, активен живот

Street of Hope

Книга за добродетелите

Събота, 17 Септември 2016 / Родители
  Излезе от печат сборник от 35 детски песни с ноти „Добродетели“   Книгата е създадена за родители и учители, които искат да бъдат в помощ на изграждането на характера на децата. Автори са специалистът Любов Миронова и музикалният педагог Камелия Данков [...]

Безплатни детегледачки за децата, които не ходят на градина

Четвъртък, 17 Август 2017 / Родители
Социалното министерство стартира инициативата от септември с европейски средства   Семействата, които не са успели да запишат децата си на детска градина, ще могат да наемат детегледачки от 1 септември, съобщиха от социалното министерство. Работните места за тях ще бъдат осигурени с е [...]