Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лъжичка сладолед за бодър и усмихнат ден

Неделя, 25 Юни 2017 / Хранене и Здраве
311
  • pixabay.com

Сладкото на гладно може да е полезно, стига да не прекаляваме

 

Не са много хората, които ядат десерта си за закуска. Замяната на най-важното хранене за деня с празни калории със сигурност ще доведе до ден, изпълнен с вина и лошо настроение. Ново изследване обаче показва, че ако изядете лъжичка сладолед в момента, в който се събудите, всъщност стимулирате мозъка си и си осигурявате бодро начало на деня.

Йошихико Кога, професор в Токийския университет, извършва поредица от клинични изпитания, при които участниците трябвало да ядат сладолед веднага след като станат от сън. Тестовете доказали увеличение на високочестотните алфа - вълни, които са свързани с ниски нива на стрес и повишена бдителност. Не я ясно коя съставка на сладоледа води до този резултат, възможно е и да се дължи просто на повишеното настроение и удоволствието от това да хапнеш сладолед.

Нашият мозък се нуждае от глюкоза, за да функционира, а високо глюкозното хранене подпомага капацитета му значително повече в сравнение с постния мозък, казват изследователите.

Ами, летните жеги са добра причина да проверим дали наистина е така. Но не прекалявайте с количествата, за да не постигнете обратния резултат.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сладолед, закуска, стимулиране на мозъка

StreetView

Почистват екоплажове и планински пътеки

Петък, 27 Май 2016 / Места
  Доброволци ще правят оборка в Пирин, Иракли, Корал, Камчийски пясъци и Беласица. Можете да се включите и вие   Серия от доброволчески акции за почистване на защитени тритории са организирали от коалицията „За да остане природа в България“.   Камчийски пясъци [...]

Най-странното място на света

Събота, 05 Ноември 2016 / Места
Парчета от морското дъно, останали на суха земя, може би крият тайната на произхода на живота на Земята   Изучаването на морското дъно не винаги означава да влезеш в самото море, дори и ако това проникване се извършва с помощта звукови вълни, а не с подводници. Има няколко места, к [...]