Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лечебна езда

Сряда, 26 Юли 2017 / Хранене и Здраве
618
  • vaildaily.com

Конете отразяват емоциите на ездача, така че хипотерапията има не само физически, но и психологически ефект

 

Връзката между човека и животните действа успокояващо и лекува и това отдавна е доказано. Хипотерапията и терапевтичната езда е физическа терапия за хора, които имат физически, психологически, емоционални и социални затруднения. Терапевтичната езда е успешна програма за възстановяване на хора с увреждания, която постига много добри резултати, благодарение на ритмичното движение на коня. Тя се провежда на специално обучен за целта кон заедно с цял екип от водач, придружители, физиотерапевти, лекари и други специалисти.

 

Малко история

 

Всъщност терапевтичната езда е позната от древността – документи за ползата от този тип терапия има още от 600 г. пр. н. е.
Асоциацията на хората с увреждания (CARD) въвежда терапевтично яздене в САЩ и Канада през 1960 г. Най-старият център с конна терапия за хора с увреждания Cheff Therapeutic Riding Center for the Handicapped в САЩ е създаден през 1969 г. в Мичиган. През същата година е създадена Северноамериканската асоциация за конна терапевтична езда на хора с увреждания (NARHA). Асоциацията отговаря за предоставянето на насоки за безопасност и обучение, предлага сертификация на инструкторите по езда и одобрява терапевтичните конни центрове преди да заработят.


За кого е подходяща


Конната терапия се прилага особено при пациенти с безпокойство, аутизъм, деменция, забавяне в умственото развитие, Синдром на Даун и други генетични синдроми, депресия, физически и мозъчни травми, ДЦП, поведенчески и други проблеми, свързани с психичното здраве.

Не случайно конете изпълняват тази дейност - най-популярна е терапията чрез езда, въпреки че има успешна терапия с помощта на делфини, слонове, котки и кучета. Това е така, защото конете имат способността да реагират незабавно и да дадат обратна информация за действията или поведението на ездача. Те отразяват емоциите на ездача и се държат подобно на човешките същества в своето социално и отзивчиво поведение. Винаги е лесно пациентите да установяват връзка с коня, пише equestriantherapy.com.

Хората с когнитивни, психомоторни и поведенчески увреждания показват положителни резултати, когато конете се обучават правилно от сертифицирани конни терапевти. Подобно на други терапии като физическа, професионална и речева терапия, хората с увреждания се подпомагат от сертифицирани терапевти.

Предимството на хипотерапията е, че нещата се случват по естествен път – пациентите нямат усещането, че са на терапия.

 

Как работи


Изгражда чувство за самооценка

Подобрява комуникацията

Изгражда доверие

Изгражда и развива умения за социализация

Помага за контрола и управлението на емоциите

 

Хората със специфични нужди се възползват по безброй видове с терапевтична езда.

Ето няколко примера:

Има положително въздействие за пациенти с инсулт, спастична церебрална парализа, множествена склероза, увреждане на гръбначния мозък или травматично мозъчно увреждане, характеризиращо се с увеличаване на мускулния тонус в крайниците. По време на ездата, движението на коня естествено имитира движението на човек по време на ходене. По този начин конят спомага за отпускане на мускулите на ездача и за увеличаване на неговия баланс и гъвкавост. Ездачите увеличават чувството си за контрол, опитът изгражда в тях усещане за свобода и увереност чрез конна езда или конна терапия.

Пациентите с церебрална парализа, синдром на Даун, множествена склероза или травматично мозъчно увреждане се чувстват по-добре, конят дава на пациентите усещане за стабилност, а движението на коня стимулира отслабените мускули. Обучаващите отбелязват, че през първите няколко сесии пациентите не са в състояние да издържат, но след няколко месеца могат да се забележат видими промени - те са способни.

При пациентите със синдром на Даун, аутизъм и синдром на чупливата Х хромозома физическите и когнитивните подобрения могат да бъдат постигнати чрез взаимодействието на пациентите с треньорите, доброволците и конете. Програмата предвижда умения и конни надбягвания, позволяващи на състезателите да подобрят баланса си, чувството за информираност на тялото и пространствените отношения. В резултат на това ездачите развиват самочувствие и независимост.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

хипотерапия, конна езда, хора с увреждания, терапия

Street of Hope

Смяната на настроения – кога да се притесняваме?

Вторник, 27 Юни 2017 / Родители
Тийнейджърите често изпадат в депресивни състояния, но те не трябва да се подценяват   Когато детето прекрачи в юношеството, много неща стават различни. Тийнейджърите често изпадат в депресивни състояния, защото е настъпило трудното време на търсене на себе си, в което много често младе [...]

Близо до бебетата

Понеделник, 23 Май 2016 / Гласът на детето
    Практиката „кожа до кожа“ е важна не само за връзката майка-новородено, но и за тази с бащата   Контактът „кожа до кожа“ и известна практика, позната още като кенгуру грижи, при която новороденото бебе се поставя голо до кожата на майката вместо д [...]