Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

4% от хората имат хранителни алергии

Четвъртък, 22 Юни 2017 / Хранене и Здраве
82
  • pixabay.com

 

Хранителните алергии стават все по-разпространени, като вече засягат между 4 и 6% от децата, показват различни изследвания. Най-често те се проявяват при малките деца, но дори човек, който не е имал никакви проблеми, може да развие хранителна алергия и това може да стане на всяка възраст.

Основната причина за появата на алергии е отслабената имунна система, но също така е възможно и да има вродена непоносимост към определени хранителни вещества, или към химикали, с които е била обработвана храната.

Някои проучвания показват, че по-малките братя и сестри на дете с алергия към фъстъци, също имат непоносимост към тях.

Всяка храна може да причини нежелана реакция, но 90% от алергичните реакции се предизвикват от яйцата, млякото, фъстъците, други ядки, риба, черупчести мекотели, пшеница и соя.

Симптомите на алергичната реакция могат да се проявят по кожата, стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система и дихателните пътища:

- Повръщане и / или стомашни спазми

- Копривна треска

- Недостиг на въздух

- Хрипове

- Повтаряща се кашлица

- Шок или циркулаторен колапс

- Стегнало, дрезгаво гърло; Проблеми с гълтането

- Подуване на езика, засягащо способността за говорене или дишане

- Слаб пулс

- Бледо или синьо оцветяване на кожата

- Замаяност или припадък

Най-тежката алергична реакция е анафилактичният пристъп, който може да бъде фатален, ако не се поставинезабавно инжекция с епинефрин (адреналин).

Повечето симптоми, свързани с храната, се появяват в рамките на два часа след приемането им. Често започват в рамките на няколко минути. В някои много редки случаи реакцията може да се забави с четири до шест часа или дори по-дълго. Забавените реакции обикновено се наблюдават при деца, които развиват екзема като симптом на хранителна алергия.

Не всеки, който изпитва симптоми след хранене на определени храни, има хранителна алергия или трябва да избегне тази храна изцяло. Например, някои хора изпитват сърбеж в устата и гърлото, след като ядат суров или суров плод или зеленчук. Това може да е реакция към цветен прашец, а не към самата храна. Имунната система разпознава протеини в храната и насочва алергичен отговор към него. Алергенът се унищожава чрез нагряване на храната, която след това може да се консумира без проблем.

След като се диагностицира хранителна алергия, най-ефективното лечение е да се избягва храната, която я причинява. При децата най-често се проявяват алергични реакции от мляко, яйца и фъстъци.

За да се избегне усложняването на проблема, е задължително да се направят изследвания от алерголог и да се вземат мерки още с първите прояви на хранителна непоносимост. 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

храна, алергия, имунна система

StreetInside

Как да избегнем лошото настроение

Петък, 06 Януари 2017 / Към себе си
Разнищването на лошите ситуации ни помага да ги пренаредим в съзнанието си   Ключът към здравословния емоционален контрол е да сте гъвкави, откри ново изследване, цитирано от PsyBlog. Хората с по-ниски нива на депресия и тревожност успяват да променят своята стратегия за емоционален к [...]

Древна японска техника за постигане на хармония

Петък, 28 Юли 2017 / На предела
Джин Шин Джицу е древна японска практика, която помага за преодоляване на натрупания стрес   Невидимите енергийни потоци циркулират около и през тялото, осигурявайки необходимата жизнена енергия за работата на вътрешните ни органи. През 1994 година Националният институт на здравето към [...]